TeHo-logo_PNG

2016 > 12

Halvvägs genom december rycker vi allt närmre Jul, såväl för de anställda som för företaget. Lyckligt lottade är vi få som redan hunnit inhandla julklappar och det mesta till julbordet, men vad kan företaget bjuda på?

Julfika är en självklarhet på många arbetsplatser där det bjuds på glögg, lussebullar och kanske en pepparkaka eller två. Detta är att likställa med enklare förtäring, något som är fullt avdragsgillt enligt skatteverkets regler under premissen att det är av ”mindre värde”, tillhandahålls på arbetsplatsen och att hela personalen likvärdigt erbjuds det som serveras.

Det traditionsenliga Julbordet på restaurangen är att se som en personalfest och där gäller samma regler som vanligt. Företaget får avdrag om 90kr per person exklusive moms och om så önskas är det fritt fram att bjuda med familjemedlemmar. Kostnader som överstiger 90 kr per person förmånsbeskattas inte men är inte heller avdragsgilla för företaget. Kom ihåg att det är max två personalfester per år som gäller!

Även julklappar till de anställda kan vara skattefria för de anställda. Här får dock gåvans marknadsvärde inte överstiga 450kr inklusive moms, fraktkostnader räknas inte med här. Marknadsvärdet kan skilja sig det anskaffningsvärde företaget haft för gåvan. Skulle det istället handla om pengar som går till välgörenhet så är det avgörande att gåvan ges på initiativ av företaget. Detta innebär att om den anställde själv får avgöra vart gåvan går så likställs det med lön, om företaget däremot avgör så ses det inte som lön men företaget får inte heller göra avdrag för gåvan.

Kunderna då? Jodå, att ta med kunder på julbord går, men detta är att se som extern representation. Alltså gäller samma representationsregler som vanligt, 90kr per person exklusive moms, övriga kostnader är ej avdragsgilla och middagen måste vara direkt knuten till en affärsförhandling.

Julgåvor till kunder är det värre med, att ge bort julgåvor till kunder är ok men inte avdragsgillt för företaget. Avdragsrätt för gåvor till kunder ges för reklamgåvor av obetydligt värde alternativt för representationsgåvor i samband med förhandlingar, högst 180 kr exklusive moms per person.

Håll tungan rätt i mun och tänk på att en enkel lussebulle kan ge dina anställda motivationen som krävs för att tuffa på, ända in i kaklet och ända in till dopparedan!

Läs hela inlägget »